Tenint en compte que els éssers humans estem programats biològicament per comunicar-nos de forma visual, és bastant lògic acceptar la premissa de què una imatge val més que mil paraules. De naturalesa més aviat còmoda, les persones acostumem a rebre millor la informació a través d’imatges que no pas a través de paraules, de fet, som capaços de processar fins a 60.000 vegades més ràpid les imatges que els texts.
Que ens comuniquem principalment a través de contingut visual no és una realitat dels temps moderns; els nostres avantpassats de les cavernes també es comunicaven a través d’imatges. Més aviat, podem afirmar que ens trobem en una altra fase on el que sí que és nou són les característiques que conformen aquesta nova era de la cultura visual. Segons Bob Lisbonne de l’agència de publicitat Luminate, aquesta nova era es sustenta en tres factors decisius: existeix un creixement molt potent en la creació de fotografies, ha augmentat el nombre de xarxes socials centrades en imatges, i les imatges s’han fet interactives.
No hem d’oblidar que tot plegat ha estat possible gràcies a les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, que han facilitat l’accés a la fotografia a una gran part de la societat, a més de permetre realitzar grans volums d’imatges en tan sols un segons.
A continuació mostrem algunes dades impactants que Business2Community han recopilat i que poden ajudar a exemplificar encara millor la nova cultura visual:
- El 10% de les fotografies fetes per la humanitat s’han realitzat en els últims 12 mesos.
- Les notícies online que inclouen una imatge i un vídeo, reben un 45% més de visites.
- Quant als comerços online, el 67% dels consumidors valoren que es mostrin imatges de qualitat dels productes o serveis que s’ofereixen.
- També relacionat amb la venta online, el 63% dels consumidors afirmen que valoren més una imatge de qualitat dels productes que no pas informació tècnica, un 54% valora les imatges per sobre d’una llarga i detallada descripció, i un 53% prefereixen les imatges en comptes de les qualificacions i els comentaris.
- El contingut online amb imatges té millors resultats. Els articles amb imatges reben un 94% més de visites.
- Quant a les xarxes socials, a Facebook la taxa mitjana de compromís és del 37% pels posts amb imatge. A Twitter, un tuit amb imatge equival a la possibilitat de generar un 36% més de retuits que els que només són de text.
Davant d’aquesta realitat, les empreses han d’aprofitar aquesta informació i dedicar més esforços en la seva estratègia comunicativa, ja que les imatges no només tenen el poder d’atraure la nostra atenció de manera immediata, sinó que també tenen la capacitat de convèncer-nos i de transformar la realitat. Les imatges han esdevingut un llenguatge universal que no podem obviar.