En cap altre moment de la història, la medicina ha incorporat tantes novetats científiques en tan poc temps. La base de dades PubMed creix, des de fa alguns anys, al ritme d’un milió d’articles científics l’any, que es posen automàticament a disposició de qualsevol usuari amb un accés obert a Internet.
Ara per ara, resulta difícil pensar que aquest ritme anirà a la baixa; ben al contrari, l’aparició de revistes científiques de format exclusivament electrònic podria fins i tot augmentar encara més el volum de publicacions científiques que anualment apareixen a la xarxa. Consolidat, doncs, el ritme de producció del coneixement, el repte ja no està en generar informació, sinó en saber-la gestionar i optimitzar.
Recentment la revista científica BMJ ha publicat un estudi en el qual s’analitza la qualitat científica de les referències en les guies de pràctica clínica. Aquestes guies constitueixen un document de referència imprescindible que no només orienta als professionals mèdics a l’hora de prendre decisions en la seva praxi diària, sinó que també guia els governs a l’hora de legislar i dissenyar campanyes de salut. La medicina, però, no és una ciència exacta, i les directrius i consells que apareixen a les guies de pràctica clínica no sempre es recolzen en estudis científics altament rigorosos, sinó que incorporen estudis observacionals amb cert risc de biaix, i fins i tot opinions personals (més o menys independents) d’experts en la matèria.
Paradoxalment, el treball publicat per BMJ conclou que existeix una relació entre la llargada de les guies i la baixa proporció de referències científiques de qualitat. És a dir, com més extensa és una guia de pràctica clínica, major és la proporció de directrius o consells basats en un baix nivell d’evidència científica.
Potser ha arribat el moment d’entendre que disposar de tal quantitat d’estudis i informació no ha de servir per incloure més dades en els documents de referència, sinó justament per permetre’ns el luxe de ser més selectius i descartar (o posar en quarantena) aquelles dades que tenen un origen més especulatiu o poc rigorós.
Imatge: Mark Smiciklas (Insection Consulting), llicència: Creative commons. Enllaç