El Seminari Energia i Medi Ambient celebrat a l’ajuntament de Salou per explicar, debatre i conscienciar sobre l’eficiència energètica, la sostenibilitat ambiental i la generació d’energia a partir dels residus urbans va omplir la Sala Costa Daurada. Els ponents han ressaltat que les polítiques mediambientals europees confien cada vegada en les mesures adoptades per ens locals i regional , perquè obtenen millors resultats que les promulgades des d’organismes internacionals .
En aquest sentit, municipis turístics de la Costa, com Salou, «estan fent bé la seva feina », va reconèixer en l’obertura de l’acte Ramon Pascual, regidor de Salut Pública i Qualitat Ambiental . L’acte, organitzat per l’Ajuntament en col.laboració de l’Open Energy Institute ( OEI ) i la col.laboració de Sirusa, va ser presentat per Santiago Castellà, director de Projectes de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, i les ponències van anar a càrrec dels professionals Jose M. Baldasano, catedràtic d’Enginyeria ambiental de la UPC i director de l’Àrea de Ciències de la Terra del BSC, Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima, i Ramon Nadal, gerent de Sirusa .
Per Ramon Nadal, que va exposar de forma molt didàctica la valorització energètica dels residus en el context de la Unió Europea i al Camp de Tarragona, la sostenibilitat és «una qüestió de moral i de sentit comú », va assegurar. Per a l’aprofitament òptim dels recursos és imprescindible apostar per les energies renovables i al Camp de Tarragona « les coses s’estan fent bastant bé, però encara queda molt recorregut per davant per millorar, tant en la conscienciació, coneixement dels ciutadans i canvis en la percepció sobre els sistemes de tractament, com en la gestió pública del servei “, ha assegurat
Les conclusions de l’ últim informe del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), facilitades per Elvira Castells, apunten que les tres últimes dècades han estat les més càlides des de 1850 i que en l’última dècada del segle XXI gairebé ha augmentat un grau centígrad la temperatura mitjana del planeta respecte de la primera dècada del segle anterior, per exemple. Les previsions per a la Mediterrània no canvien la línia del que s’ha exposat.
Si no s’aconsegueixen frenar les emissions de CO2, en els propers 100 anys la temperatura mitjana a l’hivern s’incrementarà entre dos i quatre graus centígrads i, a l’estiu, entre cinc i set.
Jose M. Baldasano va partir del fet que l’home del segle XXI ” està connectat “, referint-se a la necessitat permanent d’energia per al desenvolupament de la vida quotidiana, i el va definir com ” homus energeticus, ja que en un segle ha passat a consumir cinc vegades més, i la demanda contínua”. Sobre aquesta base va explicar les directives legislatives, el problema del canvi climàtic i la necessitat d’avançar cap a models d’energia renovable.
En el torn de preguntes dels ciutadans es van interessar per les fonts futures d’energia amb relació a l’actual nuclarització, i el foment de la reutilització, respecte als residus.
Es pot descarregar la presentació de Sirusa “Residus i Energia” en aquest enllaç