Jesús Loma-Ossorio, president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i el president del Port de Tarragona, Josep Andreu han presentat aquest matí, en roda de premsa, l’acte de constitució de ChemMed Tarragona. Un projecte que neix com a resultat de l’aliança de tots els agents del sector químic del territori i el Port de Tarragona per posar en valor les fortaleses a l’àmbit internacional; i que pretén esdevenir la solució al futur de la química, de la indústria i de l’economia del territori.
ChemMed Tarragona disposa de 350 hectàrees de terreny disponible per a noves inversions que comprenen l’ampliació del moll de la Química, la futura Zona d’Activitats Logístiques i terreny ja disponible als polígons químics de Tarragona.
AEQT i Port de Tarragona lideren aquest projecte de territori, centrant esforços per convertir ChemMed Tarragona en el clúster més competitiu del Mediterrani i un dels referents a nivell mundial, amb el recolzament de tots els agents:
- Institucions: Govern Central, Generalitat de Catalunya, Diputació i els Ajuntaments d’Alcover, Constantí, El Morell, Flix, La Canonja, La Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Salou, Tarragona, Tortosa, Valls i Vila-seca.
- Las empreses de serveis (AEST).
- Centre de formació, talent, investigació i innovació: Universitat Rovira i Virgili, ICIQ, CTQ, i els IES Comte de Rius, Pere Martell y Vidal i Barraquer.
- El teixit econòmic a través de les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls i Tortosa
- Els sindicats, Comissions Obreres i UGT
El president de l’AEQT ha exposat que ChemMed Tarragona és un projecte que neix en el marc de l’estratègia de seguir liderant el futur tant en el sector químic, com en l’activitat industrial del territori. “És un projecte d’anticipació, llegim cap a on va el sector a nivell internacional i ens anticipem, per tal de demostrar que venir a Tarragona és una decisió encertada per a les empreses, la logística i els serveis” ha destacat Loma-Ossorio.
D’aquesta manera, amb la constitució del clúster ChemMed Tarragona queda reflectit les sinèrgies entre AEQT i Port de Tarragona per tal de buscar solucions comunes, amb l’objectiu de generar progrés econòmic per al territori, atreure inversions i noves activitats entorn al clúster, així com desenvolupar l’atractiu i la competitivitat de la zona per a la indústria i la logística de la química.
Loma-Ossorio ha destacat que ChemMed Tarragona és una marca per a la promoció en l’àmbit internacional amb unes línies d’actuació molt clares, com són donar a conèixer ChemMed Tarragona en tots els fòrums de la indústria química i activitats portuàries; crear una estructura de finestreta única que permeti recollir les sol·licituds de qualsevol empresa i canalitzar-la cap a les empreses; així com establir processos interns que permetin reaccionar amb rapidesa a les demandes d’informació que arribin.
Per la seva banda, el president del Port de Tarragona ha fet referència al pes econòmic i productiu que tant l’AEQT com el Port tenen al territori, i en conseqüència a la resta del país, i ha posat de manifest que “el Port de Tarragona i AEQT són motors econòmics del territori i generadors d’economia productiva que s’uneixen per consolidar el present i construir el futur”. Actualment, els dos impulsors de ChemMed Tarragona generen més de 13.000 llocs de treball directes i 35.000 llocs de treball indirectes i induïts. Així mateix, es pretén que es generin més llocs de treball al voltant del ChemMed Tarragona i sorgiment de nous entorns i projectes innovadors i empreses.ChemMed vol treballar pel procés econòmic en el sector i en el territori.
Andreu ha explicat les inversions en infraestructures estratègiques que duu a terme el Port de Tarragona per donar a resposta a les necessitats del sector químic, com és l’ampliació del moll de la Química; i ha afegit que “des del Port preparem infraestructures per donar resposta al futur i adequar-nos a la realitat”. També ha fet referència a les infraestructures mancomunades (infraestructures comunes entre AEQT i Port de Tarragona) com són el parc químic de seguretat, el rack de canonades, l’emissari submarí conjunt, l’aigua regenerada (AITASA) i el sistema de qualificació d’empreses (AEST).
Així mateix, el president del Port de Tarragona ha explicat la tasca de promoció per a la projecció internacional del clúster, el pla de treball i les visites institucionals al Parlament Europeu. Finalment, s’ha fet referència a l’acte de constitució del clúster que tindrà lloc demà divendres a les 16 hores al Palau de Congressos de Tarragona.