Els dos vicepresidents mundials de l’empresa subministradora dels materials aplicats en els treballs de manteniment de les canonades de formigó armat ubicades en galeries, túnels i passos del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), afectades pel procés de corrosió per la carbonatació del formigó, han visitat les oficines centrals del CAT i les conduccions del túnel del Coll de Balaguer, on s’han aplicat recentment aquests tractaments.

Es tracta de l’empresa d’Estats Units “Cortec Coporation”, la companyia líder mundial de materials sostenibles i solucions innovadores en la protecció de la corrosió. Dario Dell’Orto és vicepresident de vendes internacionals per l’àrea d’Europa, Sud-americà, Àfrica i el Mig Est, i Jessi Jackson Meyer vicepresidenta de vendes de materials (additius, polímers, MCI i material de construcció), a més del delegat a l’Estat espanyol de l’empresa distribuïdora Quimilock, Jesús Orte.

El director d’infraestructures i producció del CAT, Josep-Xavier Pujol, els ha explicat el procés fins arribar a la solució que s’està aplicant en els diferents projectes per frenar aquesta patologia, ensenyant els punts d’intervenció a la xarxa, que després han pogut visitar in situ.
En aquesta solució han intervingut tècnics de reconegut prestigi pertanyents al CSIC (Centre Superior d’Investigacions Científiques) i al IETCC (Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja).

El Pla d’Actuacions preventives i correctives contra la carbonatació del formigó es va emprendre l’any 2012, amb la identificació del problema i el planteig de solució, a executar en diverses fases durant cinc anys i una inversió global d’uns cinc milions d’euros.