Parlar del futur de la professió va ser l’objecte d’una invitació d’Ignasi Soler. És l’actual cap de comunicació a la Universitat Rovira i Virgili (URV), una responsabilitat que li va fer deixar la presidència de la demarcació de Tarragona del Col.legi de Periodistes.

020

Ignasi va exposar les seves reflexions sobre el model actual, les tendències, les modes,… el model de negoci,… la comunicació versus periodisme,…

En l’exposició va haver-hi una paraula que no es va pronunciar, però el concepte va estar present a tothora: el Codi Deontològic.

Malgrat modes i models, per sobre de conjuntures i situacions, s’exerceixi el periodisme a mitjans (escrits, audiovisuals, digitals, multimèdia) o en l’àmbit de font en gabinets o corporacions, aquesta és l’única garantia de l’ofici i del seu futur, i alhora factor diferencial de la professió.

Les noves estratègies de futur es fonamenten en produir continguts, a través de consultories personalitzades conjugades amb xarxes especialitzades; és a dir, la unió de professionals per oferir el conjunt de serveis i seguir contribuint al desenvolupament del nou model de societat.

049Certament que la fórmula proposada és d’una lògica aplastant, per no dir gairebé l’única en la nova societat emergent fruit d’aquesta conjuntura de destrucció de valors i d‘assetjament a la democràcia.

La sortida és col.laborativa. Sumar, per obtenir el valor afegit de l’efecte multiplicador. Pels qui puguin apostar per aquesta via, i al marge dels serveis d’assessorament que ofereix el Col.legi, cal no oblidar SECOT (Senior de Cooperació Tècnica), una entitat sense afany de lucre que assessora els emprenedors de forma gratuïta, i amb qui Premicom hi col.labora. De fet, la setmana passada ha obert el primer expedient d’un llicenciat de l’àmbit de la comunicació de la URV per transformar “un llicenciat que passeja el currículum demanant feina, amb un professional que ofereix els seus serveis i habilitats”.

L’ofici i el Codi és allò essencial del periodisme, per sobre de títols. I la cooperació professional pot ser un instrument que contribueixi a garantir el futur.

Nosaltres l’enfilem per aquest camí.