La XX edició dels premis Ones (el vespre nit de divendres 6 de juny al teatre Metropol de Tarragona), que lliura la Fundació Mare Terra, de Mediterrània (i ara són municipals), té el denominador comú de la comunicació. És a dir, alguns dels reconeixements serveixen per fer visible una activitat desconeguda  relacionada amb la sostenibilitat, la cura pel medi i la natura, o la solidaritat i la cooperació realitzada per persones, entitats o empreses d’arreu del món; o bé, reconèixer la notorietat assolida pel projecte, l’entitat o la persona.

A part d’aquesta premissa, entre els dotze reconeixements en l’edició de 2014 hi havia tres periodistes, i un economista guardonat per la seva tasca comunicativa i entenedora, Josep Ma Gay de Liébana (menció especial del Jurat). Aquests premis van ser els següents.

Premis

 

Reconeixement a la difusió i sensibilització, a Ecoticias.com per la tasca desenvolupada des de Tarragona i projectada arreu del món, amb l’ampliació desplegada l’any 2013 a Llatinoamèrica i Estats Units. Actualment supera els 23.000 subscriptors i el web rep més de tres milions de visites. Una idea que va sortir del professional tarragoní, Jordi Company.

Un altre periodista guardonat va ser Juan de Dios Ramírez Heredia, més conegut per la seva tasca política i de lideratge europeu en representació d ela comunitat gitana, com president de la Unió Romaní. En les seves paraules d’agraïment va fer referències a la comunicació com a eina de vertebració de cultures.

Gervasio SánchezEl principal reconeixement, la “Foca Mediterrània” va ser per a Gervasio Sánchez. Periodista tarragoní que ha seguit gairebé tots els conflictes bèl·lics arreu del món des de meitat dels anys 80, i a través de les fotografies ha projectat arreu l’horror i el patiment humà de les guerres.

Repàs, i emotiu record, a tots els companys morts i reivindicació de la professió, amb la premissa del mestre Ryszard Kapuscinski segons la qual “els periodistes som un destorb per al poder” i que “no hi ha una veritable democràcia sòlida sense una premsa lliure”, tot denunciant la greu situació actual espanyola.